Omtale i iTromsø avis

Omtale i iTromsø avis

Les omtalen vi fikk i itromso.no for vårt turkart over Kvaløya.


Bruker kartkunst til å lokke folk ut i naturen: - Ville ikke lage en app!

Kart for veggen og for fjellet

Daniel Andersson og Pavel Sagen bodde mange år i Tromsø, og fikk en spesiell forkjærlighet for byen. For å vise denne kjærligheten begynte de å lage skikart som folk kunne bruke i naturen – eller henge opp på veggen.

– Det er mange som har etterspurt skikart over Tromsø, men spesielt Kvaløya har manglet noe skikkelig, sier Andersson til iTromsø.

Andersson er svensk kartograf og en av gründerne bak Dapa Maps, som nå lanserer sitt tredje kart fra Tromsø-området. Sammen med kollega Pavel Sagen – opprinnelig fra Russland – har de utviklet et detaljert og estetisk turkart over Kvaløya.

Andersson og Sagen har begge flyttet sørover, men det stopper dem ikke fra å lage flere kart fra Nord-Norge.

– Nå har vi laget et utsnitt som dekker alt fra Tromsdalstinden til Blåmann og Tverrfjellet. Responsen så langt har vært veldig positiv – folk er gira på å komme seg ut, sier Andersson.

Kartene deres er designet med både funksjon og estetikk for øye – ment som inspirasjon og som en fysisk påminnelse om naturens verdi.

– Kartene våre er ikke for Netflix-gjengen, men for friluftsgjengen – selv om vi håper flere blir fristet til å dra på tur. Vi tror livet blir bedre om vi er mindre på telefon og mer ute i naturen. Derfor lager vi ikke en app, men noe du kan henge på veggen, sier Andersson.

Ber folk nyte naturen

Kartene selges som plakater, og innholdet justeres etter tilbakemeldinger fra brukerne. Kommunens data om blant annet gapahuker og stier er også en del av kartgrunnlaget.

– Vi har snart 200 kart på nettsiden – alt fra bydelskart i Oslo til nasjonalparker og skjærgårder. Men kartene over Tromsø har en spesiell plass hos oss. Her startet mye. Jeg kom til byen som 22-åring, og var med og startet et bakeri, sier Andersson.

Han husker følelsen av å komme til Tromsø – som å komme til en slags surrealistisk Mummidalen.

– Det var helt vanvittig, sier Andersson og ler.

Andersson og Sagen jobber foreløpig deltid med kartprosjektet, men drømmen er å kunne gjøre det på fulltid.

– Vi lager det vi selv mener er Norges fineste kart, og vi håper de kan være med på å minne folk om hvor fantastisk naturen vår er – og hvor viktig det er å nyte den.

Tilbake til bloggen